Halpa ruoka voi olla hyvää – näin kokkaat herkullista ruokaa pikkubudjetilla
Halpa ruoka voi olla hyvää!
Pienelläkin budjetilla voi kokata herkullista arkiruokaa. Edullinen ruokalista voi koostua esimerkiksi erilaisista vuokaruoista, keitoista ja pastoista. Lue alta vinkkimme ruokalaskun pienentämiseen ja nappaa talteen parhaat edulliset reseptit!
6 vinkkiä: näin säästät ruokalaskussa
1. Suosi sesongin mukaisia tuotteita
Sesongissa olevat tuotteet ovat paremman saatavuuden ansiosta huomattavasti halvempia kuin sesongin ulkopuolella olevat tuotteet. Esimerkiksi kotimaiset marjat ovat halvimmillaan ja parhaimmillaan kesällä. Syksyn tullen kannattaa taas suosia erilaisia juureksia.
2. Suunnittele ruokalista etukäteen
Suunnitelmallisuus on halvan ruokalaskun a ja o. Mieti viikon ruokalista kerralla ja pysy suunnitelmassasi. Kokoa ostoslista viikon ruokalistan perusteella äläkä osta kaupasta mitään listan ulkopuolelta. Jos et halua suunnitella kerralla koko viikon ruokia, voit aloittaa myös miettimällä esimerkiksi kolmen päivän ruoat kerrallaan.
3. Pysy kärryillä kotoa löytyvistä raaka-aineista
Kodin kuivakaappi ja pakastin saatavat kätkeä sisäänsä paljon hyödyllisiä raaka-aineita. Pidä kirjaa siitä, mitä kotoasi löytyy jo valmiiksi. Näin voit suunnitella ruokia kotoa löytyvien raaka-aineiden ympärille sekä välttyä ostamasta turhaan samoja tavaroita, joita sinulla jo on.
4. Muista perusraaka-aineet
Edullisessa kokkailussa kannattaa suosia yksinkertaisia raaka-aineita. Perinteinen suomalainen arkiruoka koostuu usein esimerkiksi jauhelihasta, kanasta, perunasta, pastasta ja juureksista. Kaikki nämä raaka-aineet ovat paitsi edullisia, myös herkullisia.
5. Tee kerralla reilu satsi
Yksi helpoimmista keinoista säästää ruokakuluissa on valmistaa kerralla isompi satsi ruokaa. Isojen satsien valmistaminen kerralla tulee halvaksi kuitenkin vain silloin, kun tiedät että syöt varmasti koko annoksen. Isompia satseja kannattaa siksi myös pakastaa, jolloin voit kiireessä hyödyntää pakastimen antimia.
6. Muista myös kasviproteiinit
Jauheliha ja broileri ovat halpoja raaka-aineita, mutta halpa ruoka valmistuu myös erilaisista kasviproteiineista. Esimerkiksi soijarouhe on jauhelihaa edullisempi vaihtoehto, joka säilyy kuivakaapissa kauan. Yhdestä soijaruohepussista valmistat myös helposti useamman ruoan: esimerkiksi bolognesekastike neljälle hengelle syntyy kahdesta desistä soijarouhetta. Soijarouheen lisäksi edullisia vaihtoehtoja lihalle ovat linssit, kikherneet ja erilaiset pavut.
8 x halpa ruoka – poimi ideat talteen
Keitot, erilaiset vuokaruoat ja pastat ovat helpppoja ja halpoja arkiruokia. Kokosimme listan edullista arkiruoista, kurkkaa reseptit alta!
1. Kinkkukiusaus
Perinteinen kinkkukiusaus on helppo ja halpa ruoka. Kinkkukiusaus kypsyy uunissa noin tunnin, jonka aikana ehdit valmistaa kiusauksen kaveriksi esimerkiksi raikkaan salaatin.
2. Jauhelihakeitto
Keitot ovat hyvä vaihtoehto arkiruoaksi silloin, kun haluat kiristellä kukkaronnyörejä. Perinteinen jauhelihakeitto on maukasta ja helppoa ja voit valmistaa sitä kerralla isomman satsin jääkaappiin. Tarjoile rapean leivän kanssa!
3. Sosekeitto
Sosekeitosta saat päivän kasvikset kerralla keiton muodossa! Sosekeitto on myös helppo keino vähentää hävikkiä, sillä siihen sopivat lähes mitkä vain kasvikset tai juurekset. Kokeile esimerkiksi porkkanaa, palsternakkaa ja bataattia.
4. Lihapullat
Perinteiset lihapullat ovat helppoa ja halpaa ruokaa. Lihapullien kanssa samasta taikinasta valmistuvat myös esimerkiksi jauhelihapihvit. Tarjoile lihapullat perinteisesti perunamuusin, ruskean kastikkeen ja raikkaan salaatin kanssa.
5. Bolognese
Perinteinen pasta bolognese on helppo ja halpa arkiruoka! Edullisia ruokia suunnitellessa kannattaakin suosia erilaisia pastoja, sillä ne valmistuvat usein todella edullisista raaka-aineista. Pasta bolognesen voit valmistaa niin jauhelihasta kuin esimerkiksi linsseistä tai soijarouheestakin.
6. Tonnikalapasta uunissa
Erilaiset uunissa valmistuvat vuokaruoat ovat hyviä vaihtoehtoja kun tavoitteena on valmistaa halpaa ruokaa. Tonnikalapastaa voit myös valmistaa kerralla isomman satsin uunissa ja pakastaa loput. Tämän helpon arkiruoan eteen ei myöskään tarvitse nähdä juurikaan vaivaa, sillä vuokaan tulevaa pastaa ei tarvitse keittää ennen kuin vuoka menee uuniin.
7. Härkislasagne
Härkiksestä syntyvä helppo lasagne maistuu varmasti koko perheelle! Lasagneen tulevan juustokastikkeen voit valmistaa itse ohjeen mukaan tai napata kaupan hyllyltä valmiin version.
8. Makaronilaatikko
Makaronilaatikosta ei arkiruoka enää klassisemmaksi mene! Kevyemmän kasvisversion saat kun korvaat jauhelihan esimerkiksi soijarouheella. Makaronilaatikkoa kannattaa myös tehdä isompi satsi kerralla, jolloin siitä riittää useammalle aterialle.