Hirven jauheliha sopii monipuoliseen kokkailuun – katso 7 ideaa hirven jauhelihan käyttöön
Hirvi on riistaruokien ykkönen! Sen vähärasvainen jauheliha on erityisen maukasta ja se on sekä terveellinen, että eettinen valinta lihansyöjälle. Hirven jauhelihan makua ei kannata peittää liioilla kastikkeilla, vaan mausteet kannattaa valita lihan aromeita kunnioittaen. Usein hirven jauheliha yhdistetäänkin kotimaisten juuresten, katajanmarjan, puolukan, sienien ja muiden metsän makujen kanssa. Myös tomaatti, paprika ja chili sopivat hirven jauhelihan maustamiseen erityisen hyvin.
Hirven jauhelihaa voit käyttää kaikkeen mihin käyttäisit myös tavallista jauhelihaa: bolognese, lasagne ja lihapullat onnistuvat kaikki hyvin hirven jauhelihasta.
1. Hirvilihapullat
Hirven jauhelihasta syntyy helposti maukkaat lihapullat! Koska hirven jauheliha on todella vähärasvaista, kannattaa lihapullataikinaan sujauttaa esimerkiksi kermaa tai smetanaa jotka mehevöittävät lihapullataikinan. Myös porsaan jauheliha sopii hirvipullien joukkoon tuomaan hiukan lisää rasvaisuutta taikinaan.
2. Hirvijauhelihapihvit
Säästä aikaa ja vaivaa ja tee kerralla isompi satsi lihapullataikinaa ja pyörittele puolikkaasta taikinaasta pullia ja puolikkaasta pihvejä! Syö sellaisenaan esimerkiksi puolukkahillon ja perunamuusin kanssa tai sujauta pihvi herkullisten hirviburgerien väliin.
3. Hirvibolognese
Pitkään haudutettu, mehevän hapokas tomaattikastike on täydellinen pari hirven lihalle! Hirvibolognese lämmittää ihanasti syksyisiä iltoja ja sen valmistamiseen kannattaa varata reilusti aikaa, sillä parhaimmillaan bolognese on silloin kun sen on annettu rauhassa tekeytyä useampi tunti. Hirven jauheliha antaa perinteiselle italialaiselle ruoalle syvän riistaisen maun.
4. Chili con carne hirven jauhelihasta
Pitkään haudutettu chili con carne on todellista lohturuokaa! Chili con carne sopii niin arkeen kuin viikonloppuunkin. Arkena pikaversio syntyy vain reilussa puolessa tunnissa, mutta samoin kuten ragu, paras chili con carne syntyy pitkän hauduttelun tuloksena. Varaa siis reilusti aikaa chili con carnen valmistukseen!
5. Hirvikeitto
Hirven jauhelihasta, juureksista ja paprikasta syntyy helposti herkullinen hirvikeitto! Tässä reseptissä on käytetty kauramaitoa, mutta myös perinteinen lehmän maito käy hyvin keiton valmistukseen. Lisää makua keittoon saat, kun sujautat juuresten ja jauhelihan kanssa kattilaan sieniä. Alkuperäisessä reseptissä on käytetty peuran jauhelihaa, mutta voit hyvin korvata peuran jauhelihan myös hirven jauhelihalla.
6. Hirvitacot
Hirven jauheliha sopii myös meksikolaistyyliseen ruokaan! Maukkaat hirvitacot valmistuvat hirven jauhelihasta, paahdetusta paprikasta, quacamolesta ja muista herkullisista tortillatäytteistä. Kokeile valmistaa esimerkiksi helppo pico de gallo -salsa tortilloiden kaveriksi.
7. Hirviburgerit
Hirvi sopii erinomaisesti myös burgerin väliin! Hirven jauhelihasta valmistetut burgeripihvit saavat kaverikseen raikasta puolukkamajoneesia ja suolakurkkuja. Parhaat burgerit saat kun valmistat pihvit grillaamalla. Tarjoile burgerit esimerkiksi itse tehtyjen ranskalaisten perunoiden kanssa.