Täytetyt letut – 5 helppoa täytettä
Täytetyt letut tunnetaan myös suomalaisittain nimellä krepit eli crêpes. Suolaiset täytetyt letut eli krepit sopivat erinomaisesti esimerkiksi brunssille, lounaalle ja päivälliseksi. Kokeile ja yhdistele rohkeasti erilaisia suolaisia täytteitä.
Täytetyt letut – 5 helppoa täytettä
Täytetyt letut tunnetaan myös suomalaisittain nimellä krepit eli crêpes. Suolainen lettutaikina syntyy helposti minkä tahansa makean lettutaikinan reseptistä, kun vain jätät sokerin pois taikinasta. Halutessasi voit myös lisätä hiukan suolan määrää ja myös ripauksen muita mausteita, kuten pippuria, paprikajauhetta tai valkosipulia. Vegaaninen lettutaikina syntyy jättämällä kananmuna pois taikinasta ja korvaamalla maito esimerkiksi kauramaidolla. Gluteeniton lettutaikina taas syntyy helposti gluteenittomasta jauhoseoksesta. Täytetyt letut sopivat erinomaisesti esimerkiksi brunssille. Kokeile ja yhdistele rohkeasti erilaisia suolaisia täytteitä.
1. Pinaatti-fetajuustotäyte
Ainekset
- 1/2 dl hienonnettua punasipulia
- 70 g hienonnettua babypinaattia
- 1 tl sitruunamehua
- 100 g fetajuustoa
- 100 g ranskankermaa
- Mustapippuri
Ohje
- Kaada pannulle öljy, ja kuullota hienonnettu punasipuli ja babypinaatti. Yhdistä fetajuusto ja ranskankerma, ja lisää joukkoon pinaatti-sipuli paistos.
2. Herkkusieni-vuohenjuustotäyte
Ainekset
- 200 g herkkusieniä
- 1/2 dl persiljaa
- 1 valkosipulinkynsi
- 70 g babypinaattia
- 150 g vuohenjuustoa
- mustapippuri ja suola
Ohje
- Viipaloi herkkusienet. Lisää pannulle öljy ja paista herkkusieniä miedolla lämpötilalla, kunnes ne on hieman ruskistuneet.
- Lisää joukkoon pilkottu babypinaatti, valkosipuli ja persilja, paista muutama minuutti.
- Lisää joukkoon vuohenjuusto, ja anna sen sulaa hieman. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
3. Sinihomejuusto-kinkkutäyte
Ainekset
- 200 g kermaviiliä
- 200 g kinkkusuikaleita
- 1/2 punainen paprika
- 2 rkl silputtua ruohosipulia / persiljaa
- 100 g sinihomejuustoa
- mustapippuria
Ohje
- Murenna sinihomejuusto kermaviilin joukkoon, ja lisää kinkkusuikaleet. Kuutioi paprika ja lisää täytteeseen. Mausta ruohosipulilla / persiljalla ja mustapippurilla.
4. Jauhelihatäyte
Ainekset
- 400 g jauhelihaa
- 1 sipuli
- 1 valkosipulin kynsi
- 1 -2 rkl arrabbiata pestoa
- 1-2 tomaattia
Ohje
- Ruskista jauheliha ja lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja valkosipulin kynsi. Paista miedolla lämmöllä.
- Kun sipulit on pehmeitä, lisää joukkoon arrabbiata pesto, ja kuutioidut tomaatit. Voit tarvittaessa lisätä 1 rkl vettä. Sekoita jauhelihaseos hyvin.
Vinkki: Voit korvata jauhelihan myös kasviproteiinilla.
5. Savulohitäyte
Ainekset
- 400 g savulohta
- 1 dl ranskankermaa
- 200 g ruohosipuli tuorejuustoa
- 1/2 tl suolaa
- 1 tl sitruunapippuria
- 1/2 dl hienonnettua tilliä
- 1/2 dl kevätsipulia tai hienonnettua punasipulia
Ohje
- Hienonna ruodottomaksi perattu savulohi, ja lisää joukkoon muut aineet. Sekoita hyvin.
Makeat täytetyt letut
Makeat täytetyt letut syntyvät helposti perinteisellä lettutaikinareseptillä. Makeiden lettujen taikinaa voit kuitenkin myös tuunata makusi mukaan! Lettutaikinasta saat hiukan raikkaamman kun raastat joukkoon sitruunan tai limen kuorta. Makean ystävä voi taas lisätä joukkoon hiukan vaniljaa tuomaan taikinaan lisää makua.
Parhaat täytteet makeille letuille
Makeat täytetyt letut sopivat niin kahvipöytään kuin juhlien jälkiruoaksi. Makeista täytetyistä letuista voit koota juhliin hauskan lettubaarin, jossa vieraat saavat itse koostaa herkullisen lettuannoksen mieleisistä täytteistään. Klassisia täytevaihtoehtoja ovat esimerkiksi marjat ja kermavaahto, suolakinuski-pähkinätäyte, mustikat, banaani ja suklaa sekä tietenkin kestosuosikki nutella!
- nutella mansikka valkosuklaa
- marjat kermavaahto
- suolakinuski pähkinä
- mustikka banaani suklaa
Katso myös ohjeemme erikoisruokavalioihin sopiviin lettutaikinoihin: gluteeniton lettutaikina, vegaaninen lettutaikina