Hyppää sisältöön
Näytä kaikki artikkelit

Kansallinen korvapuustipäivä

4.10 on kaikkien pullanystävien juhlapäivä - korvapuustipäivä! Korvapuusti on kanelilla, sokerilla ja voilla täytetty pulla, joka tunnetaan myös nimellä kanelipulla.

(0) Kommentoi

Kotiruoka.fi-korvapuusti

Pullanystävien juhlapäivä

Kansallista korvapuustipäivää vietetään 4.10. Korvapuustipäivän vietto rantautui Suomeen naapuristamme Ruotsista, josta se sai alkunsa vuonna 1999. Ruotsin kotileivontaneuvosto eli hembakningsrådet nimesi 4. lokakuuta 1999 kanelbullens dag -päivän ”kanelipulla päivä” juhlistaakseen 40-vuotista olemassaoloaan. Suomesssa kansallista korvapuustipäivää on vietetty vuodesta 2006 lähtien. Päivää vietetään jo monella mantereella eri puolilla maailmaa. Kokeile perinteisiä korvapuusteja, ja vietä herkullista korvapuustipäivää.

Perinteiset korvapuustit

Ainesosat

Taikina

  • 5 dl maitoa
  • 50 g hiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa
  • 1 ½ tl suolaa
  • 1 ½ dl sokeria
  • 1 rkl jauhettua kardemummaa
  • 1 kpl kananmuna
  • n. 14 dl (900 g) vehnäjauhoja
  • 100 g pehmeää margariinia tai voita

Täyte

  • 100 g pehmeää margariinia tai voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 – 2 rkl kanelia

Voiteluun

  • 1 kpl kananmuna

Pinnalle

  • 2 rkl raesokeria

 

Ohje

  1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva taikinakulhoon. Lisää lämmin neste ja anna hiivan liueta siihen. Lisää muna, sokeri ja mausteet. Huom. Jos käytät tuorehiivan tilalla kuivahiivaa, lämmitä taikinan neste reilusti kädenlämpöiseksi (+42 °C) ja sekoita 2 pussia kuivahiivaa jauhoihin.
  2. Sekoita nesteeseen niin paljon jauhoja, että saat sakean, vellimäisen seoksen. Vatkaa seos kiiltäväksi.
  3. Alusta loput jauhot taikinaan käsin. Jätä jauhoista vähän leivontaan. Vaivaa taikinaa, kunnes se on sileää ja kimmoisaa.
  4. Lisää taikinaan rasva ja alusta taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.
  5. Peitä taikinakulho liinalla ja nosta lämpimään ja vedottomaan paikkaan. Anna taikinan nousta noin kaksinkertaiseksi.Nostatusaika noin puoli tuntia.
  6. Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Jaa taikina kahtia. ( Älä vaivaa noussutta taikinaa tässä vaiheessa, niin kuin tehdään pikkupullien teossa.)
  7. Kauli kummastakin taikinapalasta suorakaiteen muotoinen (noin 30×60 cm) levy. Levitä pinnalle ohut kerros pehmeää rasvaa ja ripottele pinnalle kanelia ja sokeria. Kääri rullaksi kuin kääretorttu, jätä saumakohta alle. Leikkaa rulla noin 15 palaan hieman vinoin viilloin. Nosta palat pystyyn kapeampi puoli ylöspäin. Paina sormella palojen kapea kärki alas pöytään niin, että leikkauspinnat nousevat ylös. Nosta puustit leivinpaperin päälle pellille.
  8. Peitä liinalla ja anna kohota.
  9. Voitele kohonneet korvapuustit kevyesti vatkatulla munalla. Ripottele päälle raesokeria.
  10. Paista uunissa 225°C:ssa  8-10 minuuttia.
  11. Anna jäähtyä leivinliinan alla.

Vinkki 1: Käytä aina huoneenlämpöisiä aineita, kylmät aineet jäähdyttävät taikinaa ja hiivan toiminta hidastuu.

Perinteisistä korvapuusteista saa erityisruokavalioihin sopivat helposti. Vegaaniset korvapuustit saat vaihtamalla maidon kaurajuomaan ja voin kasvirasvalevitteeseen. Gluteenittomat korvapuustit onnistuvat helposti vaihtamalla vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hae