Hyppää sisältöön
Näytä kaikki artikkelit

Kananmunan keittäminen – neljä helppoa valmistustapaa

Kananmuna on helppo ja monipuolinen ravinnon lähde jonka voit valmistaa monella eri tavalla. Lue vinkkimme, joilla erilaiset valmistustavat onnistuvat varmasti!

(0) Kommentoi

kananmunan keittäminen

Kananmunan keittäminen

Kananmuna on helppo ja ravitseva ravinnon lähde, joka sopii niin kokkaamiseen kuin leivontaan. Erityisesti proteiinipitoisuus kananmunissa on suuri ja siksi se onkin suosittu urheilijoiden keskuudessa. Kananmuna sopii myös pescovegetaariseen ruokavalioon, jossa liha korvataan kalalla, äyriäisillä, sekä kananmunilla.

Kananmunan ravintosisältö /100 g:

  • Energiaa: 134 kcal (561 kJ)
  • Proteiinia: 12,6 g
  • Rasvaa: 9,2 g
  • josta tyydyttynyttä: 2,4 g
  • Hiilihydraattia: 0,3 g
  • josta sokereita: 0,3 g
  • Suolaa: 0,28 g
  • Suolapitoisuus johtuu luontaisesti esiintyvästä natriumista.

Yhdessä kananmunassa on noin 70kcal koosta riippuen.

Valmistustapoja kananmunille on monia. Kananmunia voi esimerkiksi keittää, paistaa, hyydyttää tai höyryttää. Voit valmistaa niistä aamupalaa, lounasta tai jälkiruokaa.

 

kotiruokaryhma-kananmunan-keittäminen-kananmunat

 

Keitettynä kananmuna toimii monipuolisesti – sellaisenaan, leivän päälle tai vaikka munavoihin. Kananmunan voi keittää eri tavoilla jokaisen mieltymyksen mukaan, riippuen siitä minkälaisen koostumuksen haluaa. Keräsimme helpot ohjeet kananmunan keittämiseen neljällä eri tavalla.

 

Kiehuvaan veteen laitettaessa

Löysä koostumus: 4-5min
Pehmeä koostumus: noin 7min
Kova koostumus: noin 10min

 

Kylmään veteen laitettaessa

Löysä koostumus: 2-3min
Pehmeä koostumus: 3-4min
Kova koostumus: 8-10min

 

Hauduttaessa

(Tarkoittaa kiehuvan veden kaatamista kananmunien päälle, jonka jälkeen sen annetaan jäähtyä)

Löysä koostumus: noin 10min
Pehmeä koostumus: noin 12min

Huom! Aloita ajan lasku kaikissa tavoissa veden kiehumisesta alkaen. Vältä ylikeittämästä kananmunia.

Keittämisen jälkeen kananmunien kuoriminen onnistuu parhaiten kun munien antaa kuivua hetken ja sen jälkeen upottaa ne kylmään veteen, esimerkiksi jäähtyneeseen kattilaan.

 

kotiruokaryhma-kananmunan-keittäminen

Uppomunan keittäminen

Uppomuna on kananmuna, joka keitetään vedessä ilman kuorta niin, ettei valkuainen hajoa.

  1. Kuumenna vesi ja lisää joukkoon 1 dl etikkaa.
  2. Sekoita vettä saadaksesi aikaan siihen pyörteen. Riko huoneenlämpöiset kananmunat yksitellen kahvikuppiin ja kaada varovasti veteen.
  3. Kypsennä yksi muna kerrallaan hiljalleen kiehuvassa vedessä 4 minuuttia ja nosta kattilasta reikäkauhalla. Mausta suolalla ja pippurilla ennen tarjoamista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hae