Hyppää sisältöön
Näytä kaikki artikkelit

Voileipäkakku – suomalaisen juhlapöydän kestosuosikki

Klassinen voileipäkakku on kahvipöydän ykkössuosikki! Lue blogistamme vinkit erilaisiin täytteisiin ja voileipäkakun koristeluun.

(0) Kommentoi

voileipäkakku

Klassinen voileipäkakku on kahvipöydän ykkössuosikki!

Voileipäkakku on kuin suolainen täytekakku, joka kootaan leipäviipaleista ja suolaisista täytteistä. Voileipäkakku täytetään liha- kala- tai kasvistäytteellä. Perinteisesti täytteessä ja kuorrutteessa maistuvat myös tuorejuusto, sulatejuusto tai hapankerma. Vegaaninen voileipäkakku täytetään vegaanisilla tahnoilla, tuorejuustoilla ja kasviksilla. Voileipäkakku on kaunis ja kätevä suolainen tarjottava juhlien kahvipöytään.

  1. Voileipäkakun täytteet
  2. Voileipäkakun leipä
  3. Voileipäkakun valmistus
  4. Voileipäkakun koristelu

Voileipäkakun täytteet

 

Täyte on voileipäkakun sydän, ja täytteen pääraaka-aine on syytä valita huolella. Voit täyttää voileipäkakun yhdellä täytteellä tai suunnitella maukkaan makuparin kahdesta täytteestä. Kaupan valmiit majoneesipohjaiset salaatit ovat myös hyvä ja superhelppo vaihtoehto voileipäkakun täyttämiseen.

Ehkä perinteisimmät täytteet suomalaisessa voileipäkakussa ovat kinkku ja lohi. Listasimme ikisuosikit ja muita ideoita voileipäkakkujen täytteiksi:

 

Lihatäytteet

  • kinkku & suolakurkku
  • savuporo & punasipuli
  • parmankinkku & tomaatti
  • broileri, vuohenjuusto & hedelmät

Kalatäytteet

  • savulohi & kapris
  • kylmäsavulohi & wasabi
  • katkarapu & mäti

Kasvistäytteet

  • feta, paprika & oliivi
  • tomaatti & pesto
  • tsatsiki & grillattu paprika

Vegaaniset täytteet

Voileipäkakun leipä

Valitse voileipäkakkuun leipää, josta pidät ja joka sopii täytteen makumaailmaan. Esimerkiksi tumma rukiinen leipä on hyvä makupari voimakkaalle savulohelle, kun taas miedompi vaalea leipä sopii täytteeseen kuin täytteeseen. Vaihtoehtoisesti voit raidoittaa kakun käyttämällä sen kerroksiin tummaa ja vaaleaa leipää vuorotellen.

Pitkittäin viipaloitu vuokaleipä on perinteinen valinta voileipäkakkuun, sillä siitä on helppo koota suorakaiteen muotoinen kakku. Pitkittäin viipaloitua vuokaleipää saa isoimmista kaupoista ainakin voileipäkakkujen sesonkiaikaan keväällä. Vuokaleipää voi tilata myös leipomoista tai leipoa itse.

Myös paahtoleivät toimivat voileipäkakun teossa hyvin, ja niitä löytyykin kätevästi kaupasta kuin kaupasta. Lisäksi pehmeästä paahtoleivästä on helppo leikata ja muotoilla monen muotoisia kakkuja. Kokoa paahtoleivästä esimerkiksi pyöreä voileipäkakku pyöreään kakkuvuokaan. Pyöreän ja modernin voileipäkakun voit tehdä myös pyöreästä leivästä.

Voileipäkakun leivän valinta vaikuttaa myös tarvittavan kostutuksen määrään: tiiviimpi tumma vuokaleipä tarvitsee enemmän kostutusta kuin kevyt vaalea paahtoleipä. Tiiviillä leivällä koottu kakku pysyy myös paremmin ryhdikkäänä. Jos käytätä kakkuusi leikattavaa leipää valmiiden viipaleiden sijaan, leivän on hyvä olla päivän tai kaksi vanhaa, sillä aivan tuore hiivaleipä murenee helposti leikattaessa.

voileipäkakku

Voileipäkakun valmistus

Perinteisen suorakaiteen muotoisen voileipäkakun ohje:

  1. Valmista kaikki täytteet.
  2. Leikkaa leivästä reunat pois ja aseta pohjakerros leipiä kelmulla vuorattuun vuokaan tai alustalle kelmun päälle.
  3. Kostuta leipäkerros maun mukaan joko kasvis-, kana- tai lihaliemellä tai sitruunalla maustetulla vedellä. Lisää 1/3 täytteistä leipäviipaleille. Aseta päälle seuraava kerros leipiä ja kostuta leivät. Jatka kokoamista tähän tapaan, kunnes koko täyte on käytetty. Päällimmäiseksi tulee leipäkerros. Muista kostuttaa jokainen leipäkerros hyvin.
  4. Kiedo kelmu voileipäkakun päälle napakasti ja anna kakun vetäytyä jääkaapissa yön yli.
  5. Kuorruta kakku ennen tarjoilua tuorejuustolla ja koristele esimerkiksi yrteillä ja täytteen pääraaka-aineella.

Voileipäkakun koristelu

 

Anna voileipäkakun koristelussa näkyä kakun pääraaka-aine. Voileipäkakun koristelu ei vain tee kakusta houkuttelevan näköistä, vaan se myös kertoo, mitä kakku pitää sisällään. Näin juhlavieraiden on helppo valita itselle mieluisa ja sopiva vaihtoehto.

Yleensä voileipäkakku voidellaan ensin kauttaaltaan täytteen sidosaineella, kuten tuorejuustolla tai sulatejuustolla. Tämän jälkeen kakun voi koristella oman mielen mukaan. Käytä koristeluun pääraaka-aineen lisäksi rohkeasti myös muita makuun sopivia raaka-aineita. Näyttäviä voileipäkakun koristeita saat esimerkiksi näistä:

  • salaatit ja pinaatti
  • villivihannekset, yrtit ja versot
  • kurkkuviipaleet ja -rullat
  • kirsikkatomaatit
  • kaprikset ja oliivit
  • sitruuna- ja limeviipaleet
  • retiisiviipaleet
  • marinoidut kasvikset
  • hedelmät
  • syötävät kukat

Lisää insipiraatiota juhlien tarjoiluihin löydät blogistamme!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hae