Uuniperunat ja täytteet – kokosimme parhaat vinkit
Uuniperuna on helppo ja vaivaton kotiruoka, johon saa vaihtelua erilaisilla täytteillä. Kun uuniperuna tarjoillaan tarpeeksi ruokaisan täytteen kera, sopii se hyvin sellaisenaan ateriaksi. Kokosimme parhaat vinkit uuniperunan valmistukseen sekä Top 5 -listan uuniperunan täytteisiin.
Uuniperunat
Perunaksi kannattaa valita juuri uuniperunaksi sopivia punaisella värikoodilla merkattuja perunalajikketta kuten Rosamundaa tai Bellarosaa. Valitse mahdollisimman samankokoiset perunat, jotta ne kypsyvät samaan aikaan. Yksi tai kaksi isoa perunaa riittää hyvin yhtä ruokailijaa kohden. Jos peset perunoiden kuoret huolellisesti, ne voidaan syödä kuorineen.
Uuniperunan valmistus
- Lämmitä uuni 200 asteeseen.
- Pese perunat huolellisesti, käytä juuresharjaa tai perunahanskoja.
- Asettele perunat leivinpaperilla vuoratulle pelille ja paista noin tunnin verran, tarkkaile perunoiden kypsyyttä ja käännä niitä tarvittaessa, jos käytössäsi ei ole kiertoilmauunia.
- Valmista täyte sillä aikaa kun perunat ovat uunissa. Ideoita täytteisiin löydät alempaa.
- Tee perunoihin viillot keskelle ja lusikoi täyte perunan päälle.

Uuniperunan täytteet
Uuniperunan täytteet syntyvät helposti ja vaivattomasti. Pilko valitsemasi liha- kala tai kasvistäyte pieniksi paloiksi ja sekoita se esimerkiksi kermaviiliin tai tuorejuustoon. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Täytettä voit helposti muunnella oman maun mukaan esimerkiksi valkosipulilla ja chilillä. Lisäksi täytteenä voi käyttää esimerkiksi juustoraastetta. Kun uuniperunat ovat valmiita, halkaise perunat ja laita valmistamasi täyte uuniperunoiden päälle ja nauti. Joissain resepteissä täyte voidaan laittaa jo perunan kanssa uuniin, jolloin täyte on lämmin.

Kotiruokakalenterin vinkit:
- Uuniperunoita ei tarvitse kääriä folioon. Niistä tulee jopa maukkaampia ilman foliota, sillä perunan pinta pääsee paistumaan eikä se vety folion sisällä.
- Käytä koristeluun yrttejä! Uuniperunoihin sopii loistavasti esimerkiksi korianteri, basilika tai tilli.
- Jos haluat, että perunan kuori paistuu rapeaksi älä kääri perunaa folioon vaan laita uuniin sellaisenaan leivinpaperin päälle
- Purista sitruunan tai limen mehua kermaviilin sekaan
Katso Kotiruokakalenterin viikon ruokalistasta lisää vinkkejä niin arkeen kuin viikonloppuun!