Karitsan jauheliha – 8 helppoa reseptiä
Karitsan jauheliha taipuu moneen! Lue vinkkimme karitsan jauhelihan paistamiseen ja maustamiseen sekä parhaat resepti-ideamme.

Karitsan jauhelihasta on moneksi!
Monelle lampaan liha on tuttua lähinnä pääsiäispöydästä, mutta herkullinen lampaanliha sopii hyvin myös arkeen, sillä nykyään karitsan jauhelihaa on helposti saatavilla hyvin varustelluissa ruokakaupoissa ympäri vuoden. Karitsan jauhelihaa voit käyttää perinteisen sika-nautajauhelihan tavoin ruoassa kuin ruoassa. Lue alta vinkkimme karitsan jauhelihan paistamiseen ja maustamiseen sekä parhaat resepti-ideamme!
Karitsan jauhelihan paistaminen
Karitsan jauheliha on hyvin rasvapitoista, joten se sopii hyvin pannulla paistamiseen. Karitsan jauhelihaa paistaessa kannattaakin olla tarkkana voin kanssa: koska jauheliha on niin rasvaista, ei pannulle tarvitse lisätä kuin aivan pieni nokare voita tai öljyä ennen paistamista. Karitsan jauheliha sopii rasvapitoisuutensa ansioista erityisen hyvin esimerikiksi lihapullien ja jauhelihapihvien raaka-aineeksi.
Karitsan jauhelihan maustaminen
Karitsan jauheliha maistuu voimakkaammalle kuin esimerkiksi tavallinen naudan jauheliha. Tämä antaa kokille entistä vapaammat kädet maustamisen kanssa, sillä lihan oman maun ei tarvitse pelätä peittyvän. Kokeile maustaa karitsan jauheliha esimerkiksi timjamilla ja valkosipulilla. Karitsan lihaa käytetään paljon välimeren alueella, ja sen kaveriksi sopivat hyvin Kreikan ja Lähi-idän maut. Valmista karitsan jauhelihan lisukkeeksi tsatsikia tai raikas feta-salaatti.
Parhaat reseptit karitsan jauhelihasta
Karitsan jauheliha taipuu moneen – kokeile näitä reseptejä!
1. Karitsaburgerit
Tuo vaihtelua pääsiäispöytään korvaamalla perinteinen karitsanpaisti rennosti karitsaburgereilla! Burgerien pihvit valmistuvat reippaasti maustetusta karitsan jauhelihasta. Valmiit burgerit tarjoillaan itse tehdyn majoneesin ja raikkaan yrttisen tomaattisalaatin kanssa.
2. Karitsaragu
Ragu on kaikkien jauhelikastikkeiden äiti! Karitsan jauheliha tuo raguun lisää makua ja juhlan tuntua. Täydellisen ragun salaisuus on aika, sekä selleristä, sipulista ja porkkanasta syntyvä makupohja. Anna ragun porista hiljalleen vähintään tunti, mutta mitä pidemmän aikaa jaksat haudutella kastikketta, sitä mehevämpi lopputulos on.
3. Kreikkalaiset lihapullat eli Keftedes
Keftedekset eli kreikkalaiset lihapullat ovat hyvää vaihtelua perinteisille suomalaisille lihapullille! Kreikkalaiset lihapullat pyöritellään kasaan karitsan jauhelihasta ja maustetaan reippaasti valkosipulilla, mintulla, persiljalla ja organolla. Lihapullien maukas kastike syntyy punaviinistä ja paseeratusta tomaatista.
4. Lammaskebakot
Itämaiset mausteet sopivat lampaan lihalle kuin nenä päähän! Tässä reseptissä lampaan jauheliha maustetaan kanelilla, korianterilla ja neilikalla. Valmista kebakoiden kaveriksi esimerkiksi lohkoperunoita ja tarjoile tsatsikin kanssa.
5. Jauhelihakeitto
Karitsan jauheliha sopii erinomaisesti myös keittoihin! Tomaattinen jauhelihakeitto saa makua selleristä, timjamista ja persiljasta. Tarjoile valmis keitto tuoreen leivän ja turkkilaisesta jogurtista loihditun persiljaisen jogurttikastikkeen kera.
6. Chili con carne
Pitkään haudutettu chili con carne on helppo ja maukas klassikkoruoka. Hartaasti hauduteltu lampaanliha tuo perinteiseen chili con carneen uudenlaisen muhevan maun. Chili con carnen voit tarjoilla riisin, maissilastujen ja ranskankerman kanssa.
7. Kreikkalaiset pitaleivät
Gyros-tyyliset kreikkalaiset pitaleivät sopivat niin arkeen kuin viikonloppuunkin. Sujauta pitaleivän sisälle maukkaasta karitsan jauhelihasta valmistettu jauhelihapihvi ja runsaasti tuoreita kasviksia. Kruunaa pitaleivät vielä itsetehdyllä tsatsikilla ja tarjoile lisukkeena itse tehtyjä ranskalaisia
8. Lammaspiirakka
Tähän helppoon piirakkaan on koottu yhteen kaikki Kreikan ihanimmat maut! Kreikkalaistyylisessä lammaspiirakassa yhdistyvät karitsan jauheliha, fetajuusto, tuoreet yrtit ja tummat kalamataoliivit. Pala valmista piirakkaa on kuin makumatka suoraan Kreikkaan!